Schoorsteen-verwijderen logo header

Roet verwijderen schoorsteen

De pepernoten en schuimpjes liggen al in de schappen. Er vallen weer catalogussen van speelgoed leveranciers door de brievenbussen en menig kinderhartje is al sneller aan het kloppen. Sinterklaas komt weer bijna in het land vergezeld door flink wat roetveeg pieten. Om de pieten een fijne doorgang te kunnen geven door de schoorsteen is het aan de eigenaars van de schoorsteen om deze goed te onderhouden. Dus allemaal: roet verwijderen in de schoorsteen! Dit is niet alleen goed voor de pieten maar maakt het ook een stuk veiliger en prettiger om de schoorsteen te gebruiken. Waarom roet verwijderen in de schoorsteen? Dat leest u hieronder.

Ga snel naar

Wegenverf en roet verwijderen schoorsteen​

Als u uw auto parkeert in een op de grond gemarkeerd parkeervak dan zal u niet zo snel de link leggen met uw open haard of houtkachel. Logisch. Toch is er een verband. De verf die gebruikt wordt om de weg te markeren dat is dezelfde verf die gebruikt wordt om door roet aangeslagen schoorstenen te verven. Sommigen gebruiken hiervoor normale verf maar die blijven verven. Normale verf voldoet namelijk niet. De muur zal ongetwijfeld even mooi wit zijn maar al snel wordt de roet eronder weer zichtbaar. Wegenverf is van een hogere kwaliteit. Het wordt niet voor niets gebruikt op wegen. Deze twee componenten verf kan dus wel wat hebben. Ook kan deze verf goed tegen de enorme temperaturen de een haardvuur kan bereiken.

Voordat de verf die ook voor wegen wordt gebruikt kan worden aangebracht op de schoorsteen, is het slim om het eerst goed schoon te maken. Roet verwijderen in de schoorsteen is dus de eerste stap als u uw schoorsteen wil onderhouden door te verven.

Roet verwijderen schoorsteen

Waarom roet verwijderen bij schoorsteen​

‘Waarom roet verwijderen bij schoorsteen?’, vraagt u zich wellicht af. Het antwoord heeft alles te maken met voorkomen is beter dan genezen. U heeft ongetwijfeld wel eens gehoord van schoorsteenbranden en ronddwarrelend roetdeeltjes. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de roetaanslag. Het oog wil ook wat. En dat is meestal niet de aanblik van roetaanslag in uw rookkanaal. Dus roet verwijderen bij de schoorsteen is zeer aan te bevelen. Dus waarom roet verwijderen bij de schoorsteen? Waarom niet!

Schoorsteenbranden voorkomen​

Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat hetzelfde geldt voor een schoorsteenbrand. Een slecht onderhouden schoorsteen is in potentie levensgevaarlijk. Het laten onderhouden van de schoorsteen is dan ook geen overbodige luxe. Roet verwijderen in de schoorsteen is een absolute must.

Toch een schoorsteenbrand? Wees goed altijd goed op voorbereid. Dat kan een hoop ellende voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een ruime dosis zand of zout bij de open haard of houtkachel om bij nood hiermee het vuur te doven. U weet ongetwijfeld dat u een schoorsteenbrand niet moet doven met water. Sluit na het doven van de schoorsteenbrand de haard af. Bel de hulpdiensten voor de zekerheid en zorg dat u en de andere aanwezigen het pand verlaten. Koolstofmonoxide vergiftiging ligt tenslotte ook nog op de loer en is een ontzettend gevaarlijke sluipmoordenaar. Het is geurloos en dodelijk.

Bovenstaande is natuurlijk een horrorverhaal. Het plezier van de houtkachel of open haard kan hierdoor sterk afnemen. Toch is het niet nodig om daar erg bang voor te zijn als u uw open haard goed laat onderhouden. Roet verwijderen in de schoorsteen is een belangrijke klus die het plezier in uw houtvuurtje weer zal laten toenemen. Want eerlijk: wat is er nou fijner dan lekker bij een vuurtje zitten met een lekker kopje thee of glaasje cognac.

Ronddwarrelend roetdeeltjes​

Iets waar u niet aan wil denken bij het aansteken van uw kachel of haard is ronddwarrelend roetdeeltjes. Soms heeft u er zelf nog niet zoveel last van maar wel uw buren. En u kunt de bekende zin: ‘Beter een goede buur dan een goede vriend’. Hoe vervelend is het voor uw buren als door toedoen van uw stookgedrag ze worden bedolven onder een douche van ronddwarrelend roetdeeltjes. Hebben ze net hun witte was opgehangen, hagelwitte lakens hangen aan de waslijn te drogen en dan worden de lakens bedekt onder een laagje roet. Daar maak je geen vrienden mee. U wil dit uiteraard voorkomen. Gelukkig is dat nog niet zo ingewikkeld. Roet verwijderen in de schoorsteen is hierbij het sleutelwoord. Ook kunt u kritisch kijken naar welk hout u gebruikt voor uw vuurtje. Sommige soorten hout zijn geschikter dan andere houtsoorten. Ook heeft het vochtgehalte in het hout invloed op de roetvorming in het rookkanaal. Er zijn hier speciale meters voor te koop die de vochtigheid van het hout weergeven. Als het te nat is dan is het slim om dat hout op een droge plek nog wat te laten drogen voor gebruik.

Roetaanslag​

We hadden het al over het belang van het gebruik van droog hout. Droog hout brandt beter en zorgt voor een betere en schonere verbranding. Het geeft simpelweg minder roetaanslag in uw rookkanaal. Het helpt ook om als u de haard aansteekt, het direct flink op te stoken. Niet klein beginnen maar meteen flink de fik erin. Hoe heter de haard, de beter het trekt. En de beter het trekt, de minder aanslag van roet valt te verwachten. Gebruik niet te grote blokken hout. Beter is om kleinere houtjes te gebruiken om de haard aan te steken. Maar ondanks alles is roet niet helemaal te voorkomen. Roet verwijderen in de schoorsteen is gewoon een klusje dat periodiek gedaan moet worden. Dat hoort evenwel bij het hebben van een houtkachel of open haard als het verzamelen van hout en zorgen voor een veilige situatie. Het is misschien niet het leukste klusje maar roet verwijderen in de schoorsteen hoort er gewoon bij.

Zelf roet verwijderen bij schoorsteen​

U wil zelf voor schoorsteenveger spelen? Dat kan natuurlijk. Roet verwijderen in de schoorsteen is een klus die sommige mensen kiezen om zelf te doen. Er zijn hiervoor meerdere methodes. Zo kunt u met een ladder het dak op en de schoorsteen vanaf boven schoonmaken. Misschien is dit wel de makkelijkste manier maar wel de gevaarlijkste manier om roet te verwijderen in de schoorsteen. Zorg dat onderaan de schoorsteen een goede stofzuiger klaar staat. Want u kunt rekenen op een hoop troep dat naar beneden zal dwarrelen en zo uw woonkamer inkomt. Vandaar dat het niet een al te populaire klus is om zelf te doen. Roet verwijderen uit de schoorsteen kunt u ook van beneden naar boven doen. Dat vergt weer een iets andere aanpak. U kunt het ook laten uitbesteden.

Schoorsteen-verwijderen-door-onze-specialisten

Hoe wij roet verwijderen​

Roet verwijderen uit de schoorsteen is dus een klusje dat nu eenmaal moet gebeuren. Het is gevaarlijk en onwenselijk om dit niet te doen. Een goed onderhouden rookkanaal is iets waar u veel baat bij heeft. Denk aan veiligheid maar ook aan minder overlast voor uw buren door minder stank en rond dwarrelende roetdeeltjes.

Het verwijderen van roet uit de schoorsteen is niet ontzettend lastig maar desalniettemin wel een klus waar het goed is om de juiste tools en handigheid in huis te hebben. Veel mensen kiezen er dan ook voor om dit uit te besteden. Begrijpelijk want wij hebben als professioneel bedrijf de juiste attributen om het rookkanaal goed schoon te krijgen. Ook zijn we de handigheid om de werkplek zo schoon mogelijk te houden. Zoals gezegd, komt er veel roet en stof kijken bij deze klus.

Als u besluit roet te verwijderen uit de schoorsteen met behulp van onze deskundige medewerkers dan kunt u rekenen op een zorgeloze onderneming. Onze medewerkers zorgen voor een schone en veilige schoorsteen. U hoeft zich alleen maar druk te maken of u wel genoeg hout heeft om uw vuurtje te stoken als onze professionals klaar zijn met het schoonmaken van uw schoorsteen.

Vrijblijvende offerte aanvragen roet verwijderen schoorsteen​

Als u de kosten van een professionele schoorsteenveger naast de kosten van het zelf doen, legt dan komt u vast tot de conclusie dat het elkaar niet veel ontloopt. Wij hebben tenslotte alle professionele middelen tot onze beschikking om de schoorsteen snel en goed van roet te ontdoen. Ook voelt het wel zo veilig om het uit te besteden. Niet alleen weet u dat de schoorsteen écht goed schoon is (en dus veilig) maar ook heeft u niet het risico om roetdeeltjes in te ademen bij het schoonmaken van de schoorsteen. Dan hebben we het nog niet over het opruimen van de troep die hierbij vrijkomt gehad. Niet voor niets is schoorsteenvegen een klus die de meeste mensen uitbesteden. Roet verwijderen schoorsteen, gun uzelf een vakman (of vrouw).

Vraag vooral een vrijblijvende offerte aan voor roet verwijderen schoorsteen. Wie weet staan we dan snel bij u op de stoep.

Sterke punten

Heeft u nog vragen? Aarzel niet om te bellen, wij helpen u graag!

Wilt u snel uw schoorsteen laten verwijderen? Misschien heeft u last van een lekkage? Wij helpen u snel en betaalbaar!