Schoorsteen-verwijderen logo header

Asbest verwijderen schoorsteen

Help! Asbest! Het is een ware nachtmerrie voor elke huizenbezitter. Althans van huizenbezitters met huizen die vóór 1994 zijn gebouwd. Tot dat jaartal werd asbest veelvuldig gebuikt. Zeker in de schoorsteen was asbest een veelvuldig gebruikt middel als hitte werend materiaal. Maar nu is het nodig om de asbest te verwijderen uit de schoorsteen. Het is overigens nog geen verplichting om asbest direct te verwijderen. Maar laten we eerlijk zijn, een huis zonder kankerverwekkende asbest is toch wel een stuk fijner. Dus hoe pakt u dat aan: asbest verwijderen in de schoorsteen. Laten we één ding adviseren: ga niet zelf experimenteren met asbest verwijderen uit de schoorsteen. Laat u adviseren en laat het veilig verwijderen door een hiervoor gespecialiseerd en erkent bedrijf. Elk jaar zijn er toch weer mensen die zich moeten aansluiten bij de patiënten met asbestkanker. Er zijn soorten asbest die u zelf mag verwijderen zoals hecht gebonden asbest maar met deze wetenschap is het advies op asbest verwijderen uit de schoorsteen ALTIJD uit te besteden.

Ga snel naar

Waar kunt u asbest terug vinden in een schoorsteen?​

De vraag is beter waar u geen asbest kunt terug vinden in de schoorsteen. Zoals gezegd was asbest voor decennia lang een waanzinnig populair middel voor de bouw. Asbest werd gebruikt in (isolatie) platen, pleisterwerk, om gaten te vullen, om het geheel netjes gestuct te krijgen. We spraken al over complete pijpen van asbest en heeft u dakbedekking op het dak liggen van vóór 1990 dan kunt u er geld op zetten dat deze gemaakt is van asbest. Asbest verwijderen in de schoorsteen is dan ook een klus die regelmatig voorbij komt bij de specialisten.

Asbest verwijderen schoorsteen

Asbest herkennen en verwijderen in schoorsteen​

Wat was asbest vroeger populair. Het was logisch om te gebruiken want het was brandwerend, makkelijk in gebruik en vriendelijk voor het budget. Vandaar dat het veelvuldig gebruikt werd in huizen. En dan met name in schoorstenen en schouwen. Om antwoord te kunnen geven hoe asbest herkend kan worden, is het nodig om de soorten asbest die er vroeger gebruikt werden te bespreken. Asbest verwijderen uit de schoorsteen kan in vele variaties.

Pijp van asbest​

De pijp zelf werd vaak gemaakt van cement dat uit asbest bestond. Daarnaast werd er ook gebruik gemaakt van asbestplaten. Deze asbestplaten zijn brandwerend en vandaar dat men ze vaak aantreft in de wat oudere schoorstenen en rookkanalen.

Gaatjes vullen met asbest​

Asbest werd ook in spuitbusvorm gebruikt. Bijvoorbeeld om gaten te vullen of voor de afwerking.

Honinggraten​

Wat hebben bijen en asbest met elkaar te maken? Heel weinig is het antwoord. Maar toch wel iets. Bijen staan bekend om hun honingraten. Als u een honingraat voor ogen kunt nemen dan weet u nu hoe een plaat van asbest er zo ongeveer uit kan zien. Het heeft eenzelfde soort structuur. De platen van asbest kunnen uit meerdere lagen bestaan.

De geschiedenis van uw huis geeft een asbest risico analyse​

Weet u wanneer uw huis is gebouwd of een grondige renovatie heeft doorgemaakt? Dan kunt het risico redelijk inschateten of er asbest is gebruikt. En of u moet overwegen asbest te verwijderen uit de schoorteen.

Na de 2e wereldoorlog steeg de populariteit van asbest​

Asbest werd veelvuldig gebruikt direct na de 2e wereldoorlog in 1945, mede voor de wederopbouw van het land. Asbest bleef nog jaren zeer populair. Niet alleen in de bouw maar we vonden asbest vroeger ook terug in de vorm van asbakken, speelgoed en bloempotten. Er is nu zelfs een heel museum ingericht met asbest objecten. Deze staan uiteraard veilig achter glas want ook het museum ontkent de gevaren van asbest niet. In Nederland werd het in 1994 verboden om nog asbest te gebruiken bij de bouw. Toen werd duidelijk dat asbest zeer kankerverwekkend kan zijn. Veel mensen lieten toen ook asbest verwijderen in de schoorsteen als ze de kans kregen. Ook verdwenen met de jaren de bloempotten en andere objecten gemaakt van asbest uit de inventaris.

De hoogtijdagen van asbest​

De hoogtijdagen voor asbest liggen tussen negentienvijfenvijftig en negentienvijfentachtig. Is uw huis in deze periode gebouwd of flink verbouwd dan heeft u hoogst waarschijnlijk asbest in uw huis. Dan is het verstandig om asbest te laten verwijderen uit de schoorsteen. Ga hier vooral niet zelf mee aan de haal. Het hoeft niet, maar het kan erg gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Vooral als het om asbestvezels gaat. Deze vezels zijn zo klein dat ze makkelijk ongemerkt ingeademd kunnen worden met alle gezondheidsrisco’s van dien. Deze vezels komen makkelijk vrij als asbest verwijderd wordt.

Asbest herkennen en verwijderen in schoorsteen​

U heeft een schoorsteen met asbest of u heeft het vermoeden van asbest. Dan wil u uiteraard uw schoorsteen verwijderen. Het wordt sterk afgeraden dit zelf te doen. Huur dan vooral specialisten in die weten hoe ze op een veilige manier de schoorsteen met asbest verwijderen. Veiligheid gaat boven alles tenslotte. In de wat oudere huizen werd asbest vaak gebruikt als brandwering in schoorstenen. Dus heeft u een wat ouder huis? Laat een expert kijken of u uw schoorsteen moet verwijderen of dat er geen asbest is gebruikt.

Schoorsteen-verwijderen-door-onze-specialisten

Waar kunt u asbest terug vinden in een schoorsteen?​

De vraag is beter waar u geen asbest kunt terug vinden in de schoorsteen. Zoals gezegd was asbest voor decennia lang een waanzinnig populair middel voor de bouw. Asbest werd gebruikt in (isolatie) platen, pleisterwerk, om gaten te vullen, om het geheel netjes gestuct te krijgen. We spraken al over complete pijpen van asbest en heeft u dakbedekking op het dak liggen van vóór 1990 dan kunt u er geld op zetten dat deze gemaakt is van asbest. Asbest verwijderen in de schoorsteen is dan ook een klus die regelmatig voorbij komt bij de specialisten.

Hoe asbest te herkennen in een schoorsteen?​

Het is best lastig om asbest te herkennen in de schoorsteen. Asbest komt tenslotte voor in vele gedaanten. Platen, isolatiemateriaal, gespoten asbest,.. Een expert inschakelen om asbest te herkennen en om asbest te verwijderen uit uw schoorsteen is hierom sterk aan te bevelen.

Asbestplaten​

Het makkelijks te herkennen voor de asbest leek zijn de platen voor isolatie die gemaakt zijn van asbest. Deze hoeven niet gevaarlijk te zijn maar zijn ze wat ouder en poreuzer dan is helemaal uitkijken geblazen. Dan komen de asbestvezels wat makkelijker los en dwarrelen ze haast onzichtbaar door de lucht.

Als u de isolatieplaten wil verwijderen dan zal u ze hoe dan ook beschadigen waardoor asbestvezels los zullen komen. Asbest verwijderen in de schoorsteen is dus in alle gevallen aan te bevelen om aan een expert over te laten. Dus ook als het om de zogenaamde ‘hecht gebonden’ asbest gaat.

Asbest isolatie​

Maar veel asbest isolatie is niet ‘hecht gebonden’, dus daarmee nog gevaarlijker. Asbest verwijderen uit de schoorsteen is dus een mogelijk gevaarlijke klus die u het beste kunt overlaten aan asbest experts. Het is daarbij ook erg lastig te herkennen. Alleen een specialistisch oog kan het onderscheid maken. Soms is er zelfs aanvullend onderzoek nodig. Dit soort asbest mag alleen door erkende vakmensen op gebied van asbest worden verwijderd. Het klinkt misschien wat streng maar dit is echt geen klusje voor die ene handige buurman of die klusjesman die al eerder met volle tevredenheid een kattenluikje in de deur had gemonteerd. Asbest verwijderen uit de schoorsteen, is een niet ongevaarlijke klus.

Blij met asbest vrij​

Een asbest vrij huis is niet alleen fijn voor u maar zeker ook voor de verkoop mocht u uw woning in de toekomst willen verkopen. Een huis met asbest zorgt doorgaans voor een flink lagere verkoopprijs. Zonde. Het verwijderen van asbest uit de schoorsteen en wellicht andere delen van het huis is een zichzelf terug verdienende investering. Al is het alleen maar voor u en uw gezin. Een asbest vrij huis, dat woont tenslotte een stuk prettiger. U moet er tenslotte niet aan denken dat u onbewust jaren lang asbest vezeltjes zit in te ademen in huis met alle mogelijke gevolgen van dien.

Schoorsteen-verwijderen.png

Vrijblijvende offerte voor het verwijderen van asbest

U weet dat u asbest in uw schoorsteen heeft of u heeft hier een sterk vermoeden van. Laat het dan vooral door een expert bekijken en laat een vrijblijvende offerte opmaken voor het verwijderen van asbest uit de schoorsteen. U kunt de expert naast de kosten ook extra vragen stellen. Zoals hoeveel dagen zullen de werkzaamheden kosten? Is het mogelijk om bij het asbest verwijderen thuis te zijn om moet ik met mijn gezin ergens logeren? Is er na het verwijderen van de asbest nog het risico van ronddwarrelend asbest deeltjes? Heeft u een vraag, blijf daar niet bij zitten. Vraag het de experts, daar zijn ze voor. Ze begrijpen als geen ander dat het verwijderen van asbest uit de schoorsteen voor u misschien een spannende onderneming is.

Sterke punten

Heeft u nog vragen? Aarzel niet om te bellen, wij helpen u graag!

Wilt u snel uw schoorsteen laten verwijderen? Misschien heeft u last van een lekkage? Wij helpen u snel en betaalbaar!